Ner ner och ner

Hoppas ert sparande går bättre än mitt för närvarande!

Mitt bloggande går som fonderna. Ned när det går dåligt och upp när det går bra. Som ni märker har det gått bara nedåt på fondkontona på sistone. Från att ha legat på ca tusen kronor plus ligger vi nu på drygt tusen kronor minus. Mindre kul. Men de 800 kr vi sparar varje månad för att ha för något inköp under månaden, dvs en kortkortsiktig budget, har blivit 1000 kr och blir en bra buffert till hundens tandläkarbesök.

Men det vänder väl snart hoppas jag!
Annars känns den här perioden på året som en lång lång grå korridor där det enda man gör är att jobba, laga mat, titta lite på teve och gå och lägga sig.

Har hunnit med en hel del mystery shoppande i alla fall. Börjar ledsna lite på det nu, men jag har ändå lyckats jobba ihop nästan 2000 kr den här månaden. Dessvärre har vi lyckats spräcka matbudgeten så det mesta hamnar i det svarta hålet. Men snart är det lön igen och nya tag!

Vi avslutar dagen med lite spartips från www.natekonomen.se:

Egen matlåda

Laga fler portioner än vad som går åt till middag och gör din egen matlåda och skippa att äta ute på lunchen – Kan du laga mat hemma för 25 kronor per dag så tjänar du 1000 kronor i månaden jämfört med om du äter ute för 75 kronor om dagen.

Bli mer huslig

Exempelvis baka ditt eget bröd och fikabröd. Det spar pengar och är oftast godare. Ett annat tips är även att frosta av frysen och rengör baksidan av kylen regelbundet vilket är bra för elräkningen. Passa på att frosta av när det är kallt ute så du kan ställa ut din mat utan att den blir förstörd.

Gör egen läsk

Köp en Sodastream och gör eget bubbelvatten och drick i stället för läsk. Godare och nyttigare!

Kontrollera temperaturen i kyl och frys.

I frysen ska det vara - 18 grader och i kylskåpet mellan +2 och +6 grader. En grad kallare än vad som behövs ökar förbrukningen med upp till 5 procent.

De apparater du använder i kök, tvätt och badrum står för cirka 45 procent av hushållselen. Oftast är det kyl, frys, spis och tvättmaskin som drar mest.


Använd mikrovågsugnen

Mikrovågsugnen är effektivare än spisen för upp till 3-4 portioner.

Öppna inte ugnsluckan i onödan

Ugnstemperaturen sjunker med ungefär 25 grader varje gång.

Kastrull med lock

En kastrull med lock och plan botten minskar elförbrukningen.

Använd vattenbesparande kransilar och duschmunstycken.

Du kan nästan halvera din varmvattenförbrukning med utrustning för några hundra kronor.

En familj som duschar 20 minuter om dagen med ett gammalt duschmunstycke (12 liter/min) gör av med 3 000-4 000 kWh energi på ett år. Det kostar dem 4 000-5 200 kronor. Med ett snålspolande duschmunstycke (7 liter/minut) blir kostnaden istället cirka 2 500 kronor.


Byt dåliga packningar i kranar som läcker

En läckande varmvattenkran förbrukar mycket energi.

Fäll ner persienner

Fäll ner persienner eller rullgardiner under vinternätterna. Ett tvåglasfönster med nedfälld persienn isolerar nästan lika bra som ett treglasfönster.

Laga egen barnmat

Hemlagad barnmat är betydligt billigare än den färdiglagade maten på burk. Vill du laga egen barnmat men känner dig osäker? Köp eller låna en kokbok om barnmat.

Använd vattenkokare

Spara energi med hjälp av en vatenkokare - den drar en tredjedel så mycket energi som spisplattan.

Undersök olika elleverantörer

Undersök vilka elleverantörer som erbjuder bäst pris i ditt område – och byt! Kolla in de olika jämförelsesajterna under vår flik länkar. 

Sänk inomhustemperaturen

Sänk inomhustemperaturen en grad och ta istället på en extra tröja.

Sälj dina kläder

Att köpa kläder second hand är ett sätt att klä sig personligt och samtidigt krympa klädkontot. Du kan också se dina kläder som en tillgång som du säljer när du tröttnat på dem. Källa: http://www.radron.se

Sex råd för sänkt ränta!

  • Spela ut banker och bolåneinstitut mot varandra om du ska ta nytt lån eller göra om en bunden ränta till rörlig.
  • Om du har ett lån med rörlig ränta eller tremånadersränta så bevaka din ränta när riksbanken gjort en ränteförändring av styrräntan. Se efter så att din ränta efter bara några dagar sänks ungefär lika mycket som styrräntan. Klaga om den inte sänks lika mycket.
  • Om du har svårt att klara amorteringarna kan minskad amortering eller amorteringsfrihet under en period vara viktigare än sänkt ränta. Tänk på att det ligger i bankens intresse att du ska klara av att betala tillbaka dina lån.
  • Försök att få baka in dina kontokrediter och smålån i bolånet, som har lägre ränta än alla andra lån. Sådant kan för en del vara ännu viktigare än sänkt ränta.
  • Skäms inte över att fråga föräldrar och släktingar om att få ett privatlån om du inte får låna i banken. Du kan ju betala ränta, kanske den som är på rörliga bolån.
  • Erbjud dig att bli helkund i banken, dvs flytta över familjens alla konton och sparande. Källa: http://www.radron.se

Gör alla delaktiga

Gör alla i familjen delaktig i sparandet.

Prata med din partner om er ekonomi 15 minuter varje vecka

Ni måste båda vara engagerade i familjeekonomin.

Aktiviteter

När det gäller aktiviteter både för vuxna som barn så välj de lite billigare aktiviteterna och håll er till cirka 2-3 gånger per vecka.

Om ditt barn frågar ”är vi rika” eller ”är vi fattiga” är svaret alltid nej.

Du vill inte att ditt barn ska tro att era tillgångar är obegränsade, men inte heller att det oroar sig för att ni inte har råd med mat

Var en god förebild

Förklara för dina barn vilka faktorer som styr om du köper något eller inte.

Våga ta betalt av barnen

Visst gläds man åt att den 20-åriga sonen äntligen fått egna pengar att röra sig med. Efter alla år i skolan ger jobb och egen lön en efterlängtad frihet. Men att inte ta betalt för boendet hemma är att göra honom en björntjänst. En dag måste han ändå flytta hemifrån och då behöver han ha koll på vad det kostar att leva för att klara sin ekonomi. Därför är det bra att låta sina unga söner och döttrar bidra till hushållet varje månad.

En vink om vilken summa som är lämplig kan Konsumentverkets beräkningar ge. Enligt dem bör en ung hemmaboende man med egen inkomst betala 3 920 kronor per månad, medan en ung kvinna ska bidra med 3 550 kronor. Då ingår kostnaden för mat, förutom fem dagars lunch i veckan, förbrukningsvaror, hemutrustning inklusive dator, media, fast telefoni och internet liksom hyra, el och hemförsäkring. Att söner ska betala mer än döttrar beror på att de antas vara större i maten.
Källa: http://www.kollega.se

Tidningar

Teckna prenumerationer tillsammans med kompisar/grannar och dela på tidningarna.

Arrangera tillsammans

Ska ni ordna kalas eller fest? Ordna det tillsammans med någon ni känner som också ska ha kalas, blir både billigare och roligare.

Hyr ut ett rum

Från och med 2009 får man hyra ut ett rum eller en bostad och tjäna upp till 12 000 kronor/år utan att skatta. Förra året var den summan endast 4 000 kronor så det är en rejäl förbättring. Har du ett rum som inte utnyttjas så kan det alltså vara en bra inkomstkälla.

Organisera dig bättre

Införskaffa en kalender där hela familjens schema kan skrivas in. Här ska man även kunna fylla i veckomenyn och när man ska handla och vem. Även när man ska betala räkningarna och de dagliga rutinsysslorna som städa, tvätt etc.

Konsumentverket

Kolla Konsumentverkets hemsida "Koll på pengarna". Där kan man se hur mycket de räknar med att olika familjemedlemmar kostar.

Se upp med onödiga fakturor

Många har en flora av räkningar för betal-tv-kanaler, hemskickade dvd-filmer, bredband som kanske är lite väl brett, mobiltelefoner och fast telefon. Behöver du allt det? Många fakturar betalas även via autogiro. Gå in på banken (fysiskt eller via internet) och gör en ny bedömning av vad du egentligen vill ha kvar. Skicka ett mail till banken och tala om vilka autogirobetalningar du vill stoppa. Källa: http://www.viivilla.se

Korta duschtiden

En normalfamilj gör årligen av med 4 000 – 5 000 kWh för att bereda varmvatten. Vidlyftiga vanor kan kräva det dubbla. Det gäller med andra ord att se över sina disk- och duschvanor. Det finns vattenbesparande munstycken för såväl vanliga vattenkranar som duschar. För en familj som utnyttjar duschen (totalt) 20 minuter per dag går det åt ca 4 000 kWh per år för att värma den mängden varmvatten. Genom att halvera duschtiden sparar man in ungefär 2 000 kWh per år (plus allt vatten!). Källa: http://www.viivilla.se

Duscha när du är iväg

Tänk på att stänga av duschen medan du tvålar in dig för att spara på vattnet. Tränar du så passa på att duscha på de anläggningar du besöker.

Vi använder vatten till mycket därhemma – matlagning, dusch, toalett, tvätt och disk. Vattnet är kallt när det kommer och värms oftast upp i en varmvattenberedare. Varmvatten står för cirka 40 procent av vattenanvändningen i ett hushåll.


Hur mycket vatten gör vi av med?

Varje svensk använder i snitt på 165 liter vatten per dag på:
  • personlig hygien, 55 liter
  • spolning toalett, 30 liter
  • disk, 30 liter
  • tvätt, 40 liter
  • dryck och matlagning, 10 liter

Fulla maskiner

Se till att du fyller tvättmaskin och diskmaskin när du kör dom.

Diska i maskin

En modern diskmaskin gör av med 10-20 liter vatten per disk. Diskar du istället för hand under rinnande vatten gör du av med cirka 100 liter. Källa: http://www.vattenfall.se

Vädra smart

En annan kWh-tjuv är våra vädringsvanor. Det gäller att vädra snabbt och effektivt, gärna med tvärdrag. Vid längre vädringstider kyls väggar, golv och tak ner som sedan måste värmas upp igen. Man kan också ha i åtanke att mindre bra inomhusklimat kan vara ett tecken på att det snarare är för varmt än att det råder vädringsbehov. Källa: http://www.viivilla.se

Byt vanliga glödlampor mot lågenergilampor

Kostar visserligen mer än vanliga glödlampor, men håller mycket längre och drar mycket mindre energi.

Försäkringar

Se över alla era försäkringar, villa, hem, bil, olycksfall, barn, liv, etc. Ring runt och hör med de olika försäkringabolagen och jämför. Här kan det skilja mycket pengar och man kan spara en en stor summa. Kolla in de olika jämförelsesajterna under vår flik länkar.

Stäng av med avstängningsknappen

Standby på tv, video och stereo drar mycket el i onödan. Stäng av med avstängningsknappen. En TV som står på standby kan förbruka från 50 kWh till flera hundra kWh per år. En ny platt tv kan dra mycket mer energi än en traditionell "tjock-TV".

Stäng av!

Använder du datorn, mus-laddaren eller den trådlösa stationen dagen lång? Stäng av! Tänk också på att det finns en energisparfunktion att ställa in i datorn.

Släck efter dig

Ett lysrör drar inte mer ström för att det tänds eller släcks ofta. Använd lågenergilampor till de belysningspunkter du använder oftast och mycket i huset.


Tina mat i kylen

Tina mat i kylen innan du tillagar den. Kylen drar nytta av kylan.

Använd rester

Överbliven kokt potatis är kanon att hitta när man har bråttom eller vill göra en god tortilla, sallad eller använd om grund på macka och i wraps. Det samma gäller ris, pasta, bulgur och bönor. Tänk framåt.

Riven ost

Slösa inte pengar på riven ost. Riv kanterna och lägg i frysen.

Använd "vad-har-du-hemma-sökfunktionen"

Detta finns på t ex Tasteline. Sök utifrån den mest dominerande smakingrediensen. Kyckling, fisk eller fläskkött kan ofta ersätta varandra i recept.

Billiga veckan

I ICA:s tidning Buffé har man något som heter "Billiga veckan". Här får du recept på fem middagar för fyra personer, som sammanlagt kostar under 400 kr. Klicka HÄR! för att komma till sidan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0